~Carte d'Identité Scolaire~

Igâr fick jag mitt gymnasie identitetskort!





Det är onsdag och jag ska nu dra in till Rennes för att äta med Sophie och sedan köpa konsertbiljetter pâ Virgin eller FNAC. Vi hörs! Kram



~Josselin~

Hej!

Den här helgen så har jag besökt en jättegullig liten by som heter Josselin (Morbihion) Ungefär en timmes bilfärd från RENNES. Massa typiska och pittoreska franska hus med massa blommor. Ett magiskt slott vid kanalen och en ståtlig kyrka. Allt var så gulligt! Jag blev helt förälskad i slottet. Jag skulle gärna bo där! Sanning är den att slottet fortfarande bebodds av en DUKE! C’est vrai! En äkta duke! Och flaggan svajade, vilket betyder att han var hemma. Men på undervåningen av slottet gick vi guidadtur, men andra våning är privat egendom. Jag vill också bo på ett slott och ha en underbar park som trädgård. Ska försöka hitta en DUKE att gifta mig med. Duken som bodde i ”la chateau de Josselin” hade faktiskt 2 söner, vem vet?

Lite bilder;




~



Har tyvärr ingen bild med min nyköpta långklänning. Det har varit så kallt de senaste dagarna. Det typiska Bretagne vädret har väl kommit, regn och kyla. Det är som i Sverige.

Annars i helgen så har jag försökt plugga. I lördags besökte jag min andra FEST NOZ i Acigné. Dans och bretonsk musik med bl.a. säckpipa. Fint! Och jag har lärt mig stegen! Var ocksâ pâ en Fête de la férme. Det har varit väldigt kallt här de senaste dagarna; och när jag hörde att vi skulle pâ fest; sâ tog jag pâ mig klänning och klackarskor; jag visste dock inte att det var en BONDFEST! Sâ jag kände mig väldigt dum; klädd i klänning och högklackat bland djur och höflak. Plus att det var kallt!




Reúnion des parents tog lång tid som förväntat. 2 h! I slutet var det massa föräldrar som skulle fråga massa om BACCEN och jag ville bara där ifrån och äta! Jag hade varit i skolan i över 12 timmar och inte ätit på 8 h .Så det var gott att äta gallettes på kvällen. Den här helgen så har jag även provar på ”VINBRÖD”, japp, bröd som smakade vin! Lite speciellt!

 

 

 

 

 


~Planerna för helgen~

Ikväll är det föräldraträff på skolan och jag ska medverka med min värdpappa Jean-Michel. På réunion de parents så presenterar sig alla lärarna och går igenom allting det kommande året. Hm, undrar hur lång tid det kommer att ta?

Den här helgen ska jag spendera hos en lärare; Marie. Jag har bott hos henne tidigare så det är skönt. De senaste dagarna har jag varit väldigt sugen pâ att spela piano, istället har jag gått och lyssnat på Yann Tiersen och Ludovico Einaudi i hörlurarna, men inget piano i syn. Men som tur är sâ har Marie ett piano, så jag ska försöka öva lite grann i helgen. På schemat annars den här helgen så väntas det plugg, hoppas jag. Men också nâgon fest och föreläsning, jag tror jag skippar kyrkmässa pâ söndag och tar en sovmorgon. Sedan börjar pluggandet! 

Igår 23/9 ringde jag en svensklärare som jobbar i Rennes, visst har jag tur? Och jag skulle gärna vilja medverka på en lektion och se hur undervisningen går till, sâ jag frâgade henne och jag var hjärtligt välkommen. Så jag är otroligt glad! Förresten sâ ska jag vara engelskalärare åt en student pâ skolan. Det ska bli spännande!

Ha en toppen helg allesammans!
BISOUS!


~Internat St Etienne~

Tänkte lägga upp bilder frân internatet St Etienne. Mitt hem under veckorna. Tyvärr sâ glômde jag ta bilder inne i rummet. Men det kommer någon annan dag, lämnar datorn på internatet sâ inga bilder under helgen. Orkar inte kånka omkring med datorn på axel. Skolväskan väger redan bly, vi har ju böcker i alla ämnen, OCH så finns det INGA skåp. Vilket betyder att man får bära böckerna hela dagen lång. Inte så nice för ryggen!

Internat St Etienne; som ocksâ är en skola; teknik program; sâ det bor flest killar här. Ungefär 200 elever bor här;om jag hörde siffran rätt.


Det finns en skolmatsal; kiosk; idrottshall; cafeteria med biljardbord osch sânt och fotbollsplan.







De supersnälla tjejerna på internatet. Tyvärr är inte mina rumkamrater med på bilden.

 
 Jag fånar mig innan den obligatoriska pluggtimmen; jag har lite svârt att ta det seriöst! Jag borde verkligen ta mer seriöst på mitt pluggande, men det är svårt när man inte förstår.  Men på måndag har jag två prov, Opps! Vi får se hur det går!

Men det är svårt för mig, denna vecka skulle jag ta mina studier pâ allvar, men 3 ggr har jag suttiet flitigt med ordböcker och försökt göra mina uppgifter; tills jag har upptäckt 3 ggr att jag har gjort FEL uppgift! Såklart går luften ur en!

 


~Lycée De la Salle~

Hâr kommer nâgra bilder på mitt franska lycée De la Salle. Jag har nu äntligen lärt mig vilken klass jag går i. 1 ère (première) STG (=Science et technologie de la Gestion) Option; Communication Section europenne (anglais) STOLT!

Välkomna till Lycée De la Salle!!! :)




Baksidan;

Idrottshallen

Skolmatsalen

Korridoren; alla korridorer har olika färger; grön; lila och gul! Fransmännen gillar verkligen färg!


Informatique/ Salle pour travailler



Mitt hemklassrum!



Vad tycks? Min stora frâga âr varför det är kakelgolv?


~Onsdags~

I onsdags så besökte jag doktorn, för man behöver ha ett intyg att man kan vara med på gympan, ehh ok? Det var en lättare undersökning; kolla blodtrycket, lyssnade på hjärtat osv. Men jag är fit for fight! Förresten, när jag besökte doktorn som var i en annan ”del” av stan, Pacé. Där ute ligger ett IKEA och jag skymtade den stora blå igenkännande byggnaden med den gula texten. Awww! Hur mycket mer svenskt kan det bli?

I onsdags så åt jag och min värdmamma Marie pierre lunch på Place Sainte Anne. I smeten av Rennes. Det var trevligt och solen sken! Det var jättevarmt! Det har varit toppen väder hela veckan förutom igår, då det ”typiska” bretagne vädret visade sig – Spöregn då och då.

 

Efter doktorsbesöket så besökte vi Centre Commerciale Alma, där fanns Printemps, Promod, osv. Jag köpte en klänning pâ Promod. Ni ska fâ se den! Det är inte alls min, stil; men jag har alltid velat ha en sâdan! Bild kommer snart!

Jag är förövrigt väldigt glad att jag har hamnat i Rennes. Shoppingmässigt sâ finns allt jag behöver Gallerie la Fayette, Printemps som jag nämnde,  Megastore, FNAC,  ZARA, ett jättestort H&M, Promod, Bershka, Pull&bear och massa små söta boutiquer. Och skorbutiker i varje hörn! Me like!

 
Galerie Centre Commerciale Alma (butikerna är pâ nedervâningen)
(Bild lânad frân http://www.rennes.maville.com/of-photos/2009/01/02/rn10_2130831_4_px_501__w_ouestfrance_.jpg)


~Pony Pony Run Run~

Tack sâ hemskt mycket för alla fina kommentarer!  Jag försöker läsa de sevenska nyheterna sâ ofta jag kan. Och jaa; läget är väl lite kaotiskt i Sverige med valet. Min kommentar är att det är skrämmande!

Byter ämne helt; Jag har pratat mycket om Pony Pony Run Run. Ett band ifrån Nantes/Angers som är väldigt populärt just nu i Frankrike. Jag tycker väldigt mycket om deras musik, köpte nyligen deras skiva. En kompromiss för att jag missade deras konsert i fredags. Min värdbror Benjamin tycker dock att det är tjej-musik. C'est n'importe quoi. Btw, jag tycker att det är rätt coolt att jag är som en storasyster för Benjamin. Jag har alltid varit yngst i min familj, men nu känner jag att jag har lite power över honom. Jag sa nämligen till honom att han var för liten att dricka alkohol och att röka. Men att röka är tyvärr väldigt vanligt här. Och man börjar i tidig ålder; 11-12. På morgonen står stora grupper av folk och röker morgoncigaretten innan första lektionen. Sedan står de där igen vid 10-rasten, lunchen och när vi slutar. Otroligt många röke! Det är en stor socialgrej. Inte bra för hälsan! Och man ska tänka pâ sina medmänniskor, passiv rökning är ocksâ skadligt!

Men iaf här kommer Pony Pony run run- deras stora hit HEY YOU :


~MOI~



En bild pâ mig i foajen. Bilden är tagen igâr; sâ den är nytagen & fräsch!
Jag saknar er alla där hemma! Men jag börjar nu komma in i mitt nya liv i Rennes. Men jag tänker mycket pâ vad som händer i Sverige! Men vi ses vid jul! Jag ska försöka skriva alltmer pâ bloggen! Det ska ske en förändring pâ det!

KRAMAR

Ps. Jag ska ta bilder pâ skolan och internatet sâ jag postar dem i slutet av veckan!

~Bildkavalkad 3~

DINAN (19 Sept);

Robert Doisneau utställningen;




 
Otroligt vackra svartvita bilder!

I Dinan fanns un pont - bro.



Pittoreska franska byggnader med massvis av blommor




Kanlen som jag tycker pâminer om Göta Kanal.




MOI




Mina värdföräldrar Jean-Michel & Marie-Pierre; Ska försöka ta en familjebild snart. Men min värdbror Thomas som också är 18 förresten. Han bor i Dinard så jag träffar honom inte så ofta och på helgen dâ han är hemma i Rennes; spenderar han sin mesta tid med flickvännen. Men snart kommer en "värdfamiljsbild".

 






~Bildkavalkad 2~

St Malo (12 Sept);









~Bildkavalkad 1~

Först helgen i Morbihion (3-4 SEPT);


Fruits de la mer (Ostron, musslor, räkor)
Förta gângen jag fick prova pâ ostron; en unik smakupplevelse! Min kommentar: Aldrig mer! Ostron är en fin delikatess men aldrig mer! Usch!


Stranden + havet med väldigt salt vatten!


~Helgen~

Hejsan!

Nu äntligen så kommer en bildkavalkad ifrån mina 3 veckor i Frankrike. Det är nu drygt 3 månader kvar tills jag åker hem för en visit i Sverige över jul och nyår. Jag ser framemot det! Jag saknar er alla där hemma! Måste tacka Julia P för vårt telefonsamtal igår. Jag var så glad att få höra din röst!

Jag tänkte berätta vad jag har gjort i helgen; fredagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag som hade längtat hela veckan på att få gå på Pony pony run run konserten på L’espace. Men när vi anlände dit så visade sig att det var 18 års gräns. Och jag är för än gångs skull äntligen är 18 år fyllda. Men mina vänner som är 16 år kom inte in. Vilken otur! Självklart så lämnade jag inte dem utan vi försökte komma in på olika ställen, men det gäller 18 år! Så vi drog ut till ett ställe långt ut på vischan och gick på något disco, très bizarre! Men jag hade en trevlig kväll med Meghan, Sophie, Kathleen och Sophies syster Hélène. Även om det inte blev någon konsert. Men jag ska försöka gå när de kommer tillbaks i november, dock är det på en torsdag. Chansen ser väl liten ut eftersom jag bor på internatet och att det är skola dagen efter, men vi får se!

På lördagen var jag väldigt trött plus att jag fortfarande är förkyld. Så jag vilade mest hemma hos min värdfamilj. På söndagen var en spännande dag med mycket på schemat. Klockan 11 skulle jag gå på MESSE  de RENTREE  (mässa) i en katolsk kyrka. Det var väldigt mycket folk. Mässan varade i 1½ timme, väldigt länge. Men vi sjöng, prästen läste massor på franska, jag tog nattvarden. Det hände väldigt mycket under dem timmarna.  Prästen hälsade förresten på mig två gånger och kindpussade mig. Lite konstigt men jaa, så hälsar man i Frankrike. Det tycker jag fortfarande är lite generande när man kindpussar alla i klassen på morgonen. Man går liksom en runda i klassrummet och kindpussar. Men man får ta seden dit man kommer! I vilket fall som helst. På söndag eftermiddagen åkte jag, Jean-Michel och Marie-Pierre (mina värdföräldrar) till DINAN.

Väldigt snällt av dem att åka dit med mig. För jag hade berättat att jag ville gå på Robert Doisneau utställningen och de ville gärna göra en liten utflykt. Dinan var en otroligt vacker stad! Mycket historia och fina pittoreska franska byggnader. Det fanns en kanal där och det hela påminde mig och Göta Kanal.  Lite vad jag har gjort de senaste dagarna. Slutpratat! Bildkavalkad på G!

BISOUS


~Je suis fatigué~

God morgon !

En väldigt trött Mai skriver.

De senaste dagarna har jag inte mâtt sâ bra. Efter gympan i tisdags. Just det ; pâ min första gympalektion i Frankrike skulle vi springa 5km i värmen. Dâ kom jag ihâg varför jag hade tyckte sâ illa om gympan hemma. Jag hatar att springa. Men jag lyckades ändâ bra ! Sprang pâ 33  minuter och blev andra bästa tjej av 2 klasser. Men jag tror att jag hade ett virus i mig. För efterât sâ har jag bara mâtt sämre. Igâr efter tvâ lektioner sâ gick jag och sjukananmälde mig och min värdmamma hämtade upp mig ifrân skolan ; Jag hade en sâdan huvudvärk ; halsont ; förkyldning och lite feber. Men efter nâgra alvedon och vila sâ mâdd jag redan bättre. Jag fick sova hos min värdfamilj men jag ville bo pâ internatet eftersom det är helg och jag ville packa. Men jag var väldigt trött sâ jag somnade kanske vid 22 ;30 MEN vid 23-tiden ; dâ gick brandlarmet och hela internatet pâ 200 pers utrymdes. Sedan stod vi ute i kylan i bara pyjamas och frös. Alarmet visade sig  bara vara en ÖVNING ! Seriöst !!

Brandlarmsövning klockan 23.00 ! Och det kommer fler sâdana här övningar ! Jippie !

Som sagt ; jag är lite trött idag ! Känner fortfarande av min dunderförkyldning men jag är glad för att det är helg ! ikväll sâ blir det konsert med Megan ; Sophie och Kathleen. Jag ser framemot det ! Det är ett populärt band som heter Pony Pony Run Run som vi ska lyssna pâ !

Resten av helgen sâ ska jag bara vila och besöka Dinan ; Där det förtillfället är en fotoutställning med foton av  Robert Doisneau och sedan kyrkmässa pâ söndag !

Ha en underbar helg allihoppa ! Tack till er alla som läser ! KRAMAR

Ps ; Jag har nu köpt ett USB-minne sâ snart sâ kan jag ladda över bilder ! Ha tâlamod !


~âllo~

COUCOU!

En liten kort hälsning ifrân mig. Jag har idag varit inne i Rennes och köpt min efterlängtade LONGCHAMP väska !!! AWWW !!! Jag kändes att nu fick jag göra det ! Jag behöver en uppmuntran för jag har gâtt och blivit dunderförkyld. Sâ ett besök pâ ett pharmacie blev det ocksâ!

Jag tänkte visa er mitt schema !

Mândag ;

8.15 MATH
9.10 INGES (Gestion)
10.05
10.20 INCOM (kommunikation)
11.15 INGES
12.10 LUNCH
13.35 ESPAGNOLE
14.30 DRECO (ekonomi)
15.40 INCOM
16.35 DAGEN SLUT !

Tisdag ;
9.15 ANGLAIS (engelska)
10.05
10.20 DRECO
11.15 MATH
12.10 LUNCH
13.35 INGES
14.30 MANAGEMENT AVEC SECTION EUROPENNE
15.25
15.40 SPORT
17.30 DAGEN SLUT !

Onsdag ;
9.15 ANGLAIS (engelska)
10.05
10.20 DRECO
11.15 ESPAGNOLE
12.10 LUNCH
LEDIG

Torsdag ;
8.15 FRANCAIS
9.15 INCOM
10.05
10.20 INGES
11.15 DRECO
12.10 LUNCH
13.35 ANGLAIS
14.30 HISTORY/GEOGRAPHIE
16.35 DAGEN SLUT !

Fredag ;
8.15 MENTORSTID
9.15 INCOM
10.05
10.20 FRANSKA
12.10 LUNCH
13.35 MANGEMENT SECTION EUROPENNE
15.40 MATH
16.35 DAGEN SLUT !

+ Varje dag sâ har jag obligatorisk pluggtimme pâ internatet.

Nu mâste jag tyvärr gâ ; Bussen till internatet gâr 18.00 och innan dess mâste jag göra en läxa !

BISOUS


~11/9~

Hej! Fortfarande inga bilder; tyvärr! Jag har inget dator eller internet pà internatet och pà helgen bor jag hos en lärare; och jag vill helst inte lägga upp bilder pà hennes dator. Sà det är lite problem. 

Jag är förtillfället hemma hos min värdfamilj och tar det lite lugnt; Sitter vid datorn. Ikväll ska jag vara med pà en Fest Noz. En typiskt Bretonskt tillställning där man dansar och lyssnar pà bretonsk musik. Det ska bli intressant! Jag har hört talas  mycket om det här; och det brukar vara flera sàna här tillställningar under hösten. Skoj!

Annars idag sà har jag besökt le marché och köpt frukt och grönsaker; därefter ett litet besök pà boulangeriet.
Har ocksà hunnit med att köpa färgpennor, pärmar; copies doubles; lim o sax. Vilket tydligen alla har i sitt lilla pennskrin pà lektionerna. Det är lite ovanligt! jag saknar den svenska enkelheten!

Bisous Mai


~Mercredi~

Idag är det onsdag. Det betyder att jag har hela onsdags eftermiddagen helt fri. Efter mitt besök i datasalen på skolan; sa ska jag in till RENNES. För att inhandla en skolväska och bara umgås med några nyfunna franska vänner. De senaste dagarna har inte varit lätta för mig. Jag börjar knna en enorm hemlängtan; vilket botas lite grann med hjälp av Marabou- och kexchoklad. Mums!

Helgen i Morbihon var trevlig. Provade på mussla och ostron för första och sista gången. Inte nice att äta levande saker!!! Som också ar slemmiga.

I övrigt så har jag inte mycket tid till än att vara i skolan och lång väntan tills bussen som tar oss till internatet kommer. Bussen går klockan 18.00 varje kväll. Det franska internatlivet tar mycket på min kraft och tid. Den obligatoriska pluggtimmen ar inte heller en av min favorit stunder! Fast jag sitter ju bara och skriver i min dagbok.

Men nu bär det av mot RENNES!

(Ps. Jag ska snart forsöka lägga upp lite bilder; men tillgång till dator är liten. Och jag vill helst inte lägga upp bilder på skoldatorn. Sorry!)

SAKNAR SVERIGE OCH ALLA DÄR HEMMA!! BISOUS

~La rentrée~

Idag var forsta dagen i skolan. Jag hade enbart en lektion som borjade 13;30.
Vad kan man saga? Det har kanske inte varit en av de roligaste dagarna i mitt liv. Men jag ska kampa!
Jag kan bara saga att jag saknar klassen i Sverige. Fast lararna ar snalla men de pratar saaaa snabbt. Och jag har fortfarande lite problem med vilken klass jag ens gar i. Première; classe de communication. Tror jag iaf.

Efter lektionen idag sa akte jag och en larare till mig in till stan for att kopa skolbocker. Da fick jag ocksa se Rennes; Place de Republique; floden; Hôtel la ville; opéran; Trevligt och otroligt vacker stad! Och det finns ett H&M. I narheten till Rennes; finns ett IKEA! Om jag far ritkigt hemlangtan sa ska jag dit och ata kottbullar. Hehe!

Har idag besokt internatet for forsta gangen. Det var valdigt internat-aktigt. Men jag traffade snalla manniskor dar; sa det ska nog bli roligt!

Imorgon vantar den riktigt forsta dagen i skolan; vi far se hur det gar! Sedan ska jag pa en liten week-end till Morbhion; med Mme Renard.

Nu maste jag sova! Bonne nuit!

~Bonjour~

Hej! Jag ar nu antligen i Frankrike - Croissantlandet. Jag kom i mandagskvall. Och har nu varit har i 2 dagar. Jag maste saga att jag ar valdigt trott; sa darfor har jag inte uppdaterat eller skrivet nagot har pa bloggen; plus att jag vill lara kanna min vardfamilj battre innan jag satte mig vid datorn och vara osocial. Maste saga att min vardfamilj ar jattesnalla och de hjalper mig. De forsoker att prata lentement. Men ibland sa gar det bara inte.

Det tar lang tid att anpassa sig till allt franskt. Och jag ar valdigt trott; ofta. Bara nar jag aker au supermarché; efterat sa ar jag valdigt trott. Igar efter middagen med familjen; sa behovde jag lagga mig och sova.
Pysisk utmattning. Och nar man inte lkoncentrerar sig sa later all franska som kinesiska for mig; alltsa det ar obegripligt. Fransmannen ar ocksa kanda for att prata plus vite; och det ar sant.

Jag har haft det jobbigt de har dagarna; for mitt bagage har inte kommit: Jag har haft stora problem med flyget och mitt bagage. 2 dagar senare ; och jag har fortfarande inte mitt bagage. Forhoppningsvis sa kommer det idag! Annars blir jag skitsur; for skolan bmrjar imorgon och jag ar inte sa frasch for tillfallet: Har samma klader pa mig som i mandags.

Idag har jag kopt en fransk mobil. en Nokia. Nu vantar jag med spanning om mitt bagage kommer idag eller ej.
Senare ikvall ska jag au lycée och traffa 2 av mina profs (proffeseurs) och kanske inatt sover jag pa internatet. Vi far se!

Bisous!

XOXO
Mai

NB. det ar lite svart att skriva pa detta tangentbordet; sa det kanske ar nagra stavfel osv;
Jag hoppas att ni har det bra hemma en Suède. Saknar er redan!

RSS 2.0